Contact: +31 6 51 155 900info@cotidie.nl
Winkelwagen: 0 items - € 0,00 0

Persen

De trossen worden in zijn geheel geperst. Dit druivensap wordt de most genoemd. Het persen gebeurt heel voorzichtig, want bij champagne gaat het alleen om het pure sap, waarbij elk contact met de schillen en/of pitjes vermeden wordt. Het persen gebeurt in een aantal stadia: Bij de eerste persing is de druk van de pers op de druiventrossen relatief laag. Dit eerste sap wat uit de pers stroomt is het meest zuiver, helder en delicaat: de cuvée. Het bevat veel suikers, maar ook veel zuren, waardoor het fris en aromatisch is, en geschikt om te bewaren. Daarna wordt het persen herhaald, maar nu met een hogere druk. De most wordt wat donkerder doordat het dichter bij de schil zit, dit is de taille. De taille heeft ook een hoog suikergehalte maar een lager zuurgehalte en meer minerale zouten en kleurstoffen. Dat levert wijnen op met intense aromatische eigenschappen, die als jonge wijn zeer fruitig zijn, maar minder geschikt om lang te bewaren. De cuvée en de taille worden van elkaar gescheiden, wat niet wegneemt dat ze samen in één champagne terecht kunnen komen, afhankelijk van het soort champagne dat een champagnehuis wil maken.